Pilihan Mak Vs Pilihan Sendiri

“Ish, kamu ni, macam ni kamu kata nak buat bini?”

“Mak lebih berkenan dengan Farid Kamil dari Fahrin Ahmad kalau buat menantu”

“Cubalah cari perempuan yang ada kerja, senang juga hidup kamu tu”

Ouch ~ Persoalan tanpa batas, tatkala pemilhan calon dipelopori oleh emak, konfom ada yang tarik muka masam, ada yang muncung pastu ambil gambar mulut muncung letak kat Facebook, tidak ketinggalan juga ada yang hanya tersenyum sebab tak payah susah-susah cari, mak dah ada calon untuknya. Sebelum itu, kenapa pula mak? Kalau bapa macam mana? Sian, mak juga yang kena, uhuk2. Ada juga bapa yang berkenan bab memilih calon menantu, tapi tak semua, mereka cool saja, terpulang kita nak pilih siapa, cuma, tatkala melihat pilihan hati kita, disitulah baru bapa kita berkata ya atau tidak.

Kalau mak, naluri seorang ibu pasti nak menantu macam ini lah, macam itu lah, maybe tak semua, tapi pasti ada juga satu dua diperkatakan ciri-ciri menantu pilihan mereka. Ada yang mahu berkerjaya, ada yang mahu nampak seolah-olah wanita yang terbaik dari kalangan akhir zaman, macam-macam lagi lah yang diingini. Oh yeah, tak ketinggalan diriku, familyku pula nak aku cari cikgu, alasan senang nak jaga anak nanti, ahakz. Kick, bukan senang nak cari cikgu kalau dah Jabatan kerajaan yang berlainan, haha.

Ada berkat pilihan ibu bapa ni, sal mereka lihat dari hati kan, apa yang terbaik buat anak mereka. Anyway, memilih sendiri pun punya kebaikan, kerana kita lebih mengetahui orang itu berbanding ibu bapa kita. Cuma saya tak maksudkan pasangan yang berkapel, tetapi, kita mengenali seseorang berdasarkan pemerhatian dan apa yang kita dengar dari orang. Mungkin calon itu kawan sepejabat, kawan seuniversiti, siapa tahu.

Yang penting, pilihan itu berdasarkan agamanya. Yang lain itu cuma sampingan, macam my parents suruh aku cari cikgu, ahakz. Aku bukan memilih sangat, kalau bukan cikgu pun, tapi sejuk hati keranaNya, ok apa. Apapapun, pilihan yang terbaik adalah dariNya, hanya kita yang berusaha serta tawakal dalam mencari jodoh yang sempurna di mata kita, bukan di mata orang lain.

Cap Kaki : Selamat pagi cikgu, lalalalala…

Ini juga ceriteranya

  • Bahana Putus CintaBahana Putus Cinta Bila cinta kini Tak lagi bermakna Yang ku rasa kini Hanyalah nestapa Ditinggalkan cinta masa lalu Fuh, terjiwang seketika, memang yang tengah frust sal kena tinggal kekasih hati, […]
  • Bukan Girlfriend, Tapi IsteriBukan Girlfriend, Tapi Isteri Saat mana seorang insan jatuh cinta, benda yang 1st difikirkan, macam mana nak tekel si dia. Nanti-nanti kad merah, sedih la pula. Disana keberanian akan memainkan peranan, bagaimana […]
  • Mari Berpacaran Dan Wali BandMari Berpacaran Dan Wali Band Suhaimi Kalau berpacaran, Memang banyak pantang larang Menjaga susila, Ibu bapa adik abang Apabila berdua, Carilah tempat yang terang Agar tidak pula, Mencuba aksi […]
  • Bila Isu Memasak Dan Imam TimbulBila Isu Memasak Dan Imam Timbul Bharian.com.my Anda mesti pernah membaca isu perempuan tak pandai memasak ni kan? Lepas tu perempuan pun balas balik, lelaki kalau tak jadi imam, belum boleh kahwin. Dalam blog sudah […]
  • Kisah Cinta Agung Bersenikan DiamKisah Cinta Agung Bersenikan Diam Entri ini panjang, tapi penuh makna mendalam, InsyaAllah Saban hari diri ini terlihat banyak rakan-rakan facebook berkongsi pautan tentang cinta. dari kisah jurutera, tentang seseorang […]

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Profil


Seorang penjawat awam muslim yang menjadikan dunia bloging medium berkomunikasi di dunia maya. Berasal dari negeri di bawah bayu, Sabah dan merupakan blogger separuh masa.

Comments

  1. wah2…lau dapat bini keje cikgu untung au…sok2 ade anak xyah la tinggl kat pengasuh lama2…jz sekerat ari je..pastu time cuti sekolah ley balik makan tgh hari sokmo!!

    peace!!
    mish recently posted..Dia Memang Cun- Menawan- Menariktapi

    • sal tu lah kena suru cari cikgu.. masalahnya.. bukan senang nak cari.. ahakz,, kesihatan dengan pendidikan? mahu berlaku kebetulan baru senag.. ahakz..

  2. Bakal mentua mo cikgu?..alala…sy bukan cikgu..jadi bagaimana ini?? haha…

  3. hahaa.
    pilihan parents, tapi kena persetujuan diri.
    pilihan sendiri, tapi kena persetujuan parents.

    Semuanya berbalik,persetujuan sendiri.hehe
    Mana2 pun boleh~harapan biarlah bahagia.ye dak?
    OrenLimau recently posted..BE Pertama!

  4. takmo la kawen2
    ☠AYUZ DEATHWISH☠ recently posted..graphic texture

  5. rasanyer zaman skang mak masing2 dh sporting
    kasi anak pilih pilihan sendiri
    shark recently posted..negaraku Di India3

  6. aikz~ enchek aretikz~ kalo engineer+ciri2 solehah+beragama [kire warak juga la] mcm ma? ada brani ka? hak3~
    siti nur kaxzmilah recently posted.. Apabila Awak Berteman

  7. ceh3~ ada pulak hukum xwajib~ hak3~
    xpe2~ tpi kn.. tpi kn.. napa semnjak dua menjak neh..
    en3 enchek aretikz byk kepada kwhen2 ek? hak3~
    i smell sumthng here~ ^_^
    siti nur kaxzmilah recently posted.. Apabila Awak Berteman

    • Haha.. Yelah.. xwajib pun cari cikgu.. hehe..
      Well.. err.. alalala.. checkmate tau.. haha.. tiadalah.. banyak ceritera lain juga kan.. lgpun.. entri ni yg sya pakar.. oh well.. dr love.. har3x~ yaiiii…

  8. perghhh~ tamau cikgu sbb pyh nk cari ke.. atau sbb dh ada yg terberkenan dlm ati?? ha3~ *mau kena mrh nan ibuku sbb slh tatabahasa* kukuku~ ^_^
    emmm.. btw, keen rasa cam nk serah segalanya kt ibu dan ayah la.. mls nk cari~ dan letih nk cari~ ha3~ so, amcm?? apa pndpt pak ustaz?? kih3~ ^_^
    keen~ recently posted..– kecewa itu saya yang cipta sendiri –

    • Haha.. Bukan tak nak la.. tak kisah mana2 pun.. kalau cikgu.. bonus tuk parents la.. hehe.. *jaga2.. cikgu kat umah Keen tu pakar jadi cikgu.. hehe*
      Aikz.. letih? macam pernah mencari jak seblum ni? lalalalala.. hehe..
      Dari Ustazah sebenarnya.. kadang2 pilihn ibu bpa yg warak ni pnuh keberkatan tau.. hehe..

  9. saya cikgu (tetbe nak angkat tgn) gambar cincin cantek lah :D poyaty recently posted..Stalker Siti Situ Sana Sini

  10. cik tom baru nak mintak jadi cikgu masihkah ada peluang??
    hoho..horlicks ;D
    cik tom recently posted..Rakyat Kelantan Yang Panas dan Ganas

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: