Istighfar – Kelebihan Yang Tidak Dipandang

Kubuka jendela pagi dan dosa pun menghampiri
Suara jerit hati kuingkari
Nafsu jiwa yang membuncah
Menutupi mata hati
Seperti terlupa bahwa nafaskan terhenti


Selalu sahaja kita dianjurkan untuk beristighfar jika melakukan sesuatu kesalahan. Cukuplah sekadar lafaz Astaghfirullah, dan kemudian kita melalui kehidupan seperti biasa. Itulah hakikatnya makna yang tersirat istighfar bagi orang-orang yang lalai. Hanya sekadar lafaz tanpa mendalami makna Istighfar tersebut.

Ma maqna Istighfar? Yakni memohon keampunan daripada Allah Azza Wajalla dan ia dilakukan bagi pembersihan dari segala dosa dan kesalahan. Sesungguhnya, keampunan itu adalah untuk memelihara diri daripada keburukan dosa-dosa yang dilakukan.

Menurut segolongan ulama, “Setiap doa yang memohon keampunan Allah, maka ia adalah istighfar”

Firman Allah SWT dalam surah al-Baqarah ayat 199:

“Dan kamu mohonlah keampunan daripada Allah, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

Hakikat Kelebihan Istighfar

Tahukah kita akan keajaiban disebalik istighfar itu?

“Daripada Ibni Abbas Radiallahu Anhuma, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Sesiapa yang selalu beristighfar nescaya Allah akan menjadikan baginya kemudahan bagi setiap kesempitan, kesenangan bagi setiap kesedihan dan memberi rezeki tanpa diduga olehnya”. (Riwayat Al-Imam Abi Daud)

Hadis di atas jelas nyata menunjukkan tuhan memberi rahmat kepada yang mereka yang suka beristighfar. Selain dari beristighfar dari melakukan dosa, ianya zikir untuk yang paling cukup bermakna, untuk mengingatkan kita agar tidak terjebak dari melakukan dosa.

Sedangkan Nabi juga sentiasa beristighfar  seperti dalam hadis ini :

Ibnu Umar menceritakan, kami pernah bersama-sama dengan Rasulullah dan kami mendengar Rasulullah mengulang-ulang membaca sebanyak 100 kali doa yang berbunyi: “Ya Allah ampunilah aku dan terimalah taubat ku, sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat lagi Maha Pengasih.” (Hadis Riwayat Abu Dawud, Turmidzi dan Ibnu Majah, disahihkan oleh Imam Turmidzi)

Nabi yang maksum yang terpelihara dari segala dosa pun sentiasa melafazkan taubat, sedangkan kita yang sukar dari melarikan diri untuk tidak berbuat dosa amat sukar untuk melafazkan istighfar.

Sedarkah kita, segala kesulitan yang kita terima adalah hasil dosa-dosa yang kita lakukan, hanya taubat dapat mengatasi rasa sulit tersebut.

Istighfar Dalam Musibah

Terdapat dua jenis musibah, yakni musibah yang menguji benteng keimanan kita, atau musibah untuk memberi balasan atas dosa-dosa yang kita lakukan. Jika menguji benteng keimanan kita, itu bermakna tuhan sayang kita, dan kepadaNya kita berserah, memohon keredhaan. Kerana kita akan sentiasa di uji, tidak kira masa, seperti mana firman Allah :

Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman”, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya ALLAH mengetahui yang manakah orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui siapakah orang yang dusta.”(Surah al-Ankabut: 2-3)

Tetapi bagi musibah azab, inilah yang paling dahsyat, jika kita belum sempat bertaubat, maka yang menanti kita di alam lain hanyalah seksaan dariNya. Tetapi bagi mereka yang sentiasa beristighfar, Allah sama sekali tidak memberi musibah berbentuk azab, seperti mana firmanNya:

“Dan Allah tidak sesekali mengazab mereka, sedang kamu berada di antara mereka. Dan tidaklah pula Allah akan mengazab mereka sedang mereka meminta ampun.” (Surah Al-Anfal, ayat 33).

Tahukah kita kelebihan yang terbesar di dalam istighfar? Mari kita hayati terlebih dahulu maksud-maksud firman Allah.

“Maka aku (Nuh) katakan kepada mereka: Mohonlah ampun kepada Tuhanmu. Sesungguhnya Dia Maha Pengampun. Nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat dan memperbanyakkan harta dan anak-anak kamu, mengadakan kebun-kebun dan sungai-sungai untuk kamu.” (Surah Nuh ayat, ayat 10-12).

“Dan orang yang apabila melakukan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri, mereka ingat akan Allah lalu memohon ampun atas dosa mereka dan siapakah lagi yang dapat mengampuni dosa selain Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu sedang mereka mengetahui. Balasan bagi mereka ialah ampunan Allah dan syurga yang mengalir di dalamnya sungai dan itulah sebaik-baik pahala bagi orang yang beramal.” (Surah Ali Imran, ayat 135-136).

“Dan hendaklah kamu meminta ampun kepada Tuhanmu dan bertaubat kepada-Nya. Nescaya Dia akan memberi kenikmatan yang baik (secara terus menerus) kepada kamu.” (Surah Hud, ayat 3)

Demikian telah jelas dan nyata, bahawa dengan bertaubat, insyaAllah akan dikurniakan rahmat dariNya. Kita lihat kembali hadis sebelum ini :

“Daripada Ibni Abbas Radiallahu Anhuma, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Sesiapa yang selalu beristighfar nescaya Allah akan menjadikan baginya kemudahan bagi setiap kesempitan, kesenangan bagi setiap kesedihan dan memberi rezeki tanpa diduga olehnya”. (Riwayat Al-Imam Abi Daud).

InsyaAllah, makbul doa kita jika sentiasa terus menerus beristighfar kepadanya. Untuk merungkaikan kefahaman kelebihan istighfar, lihat sahaja kisah mengenai Ahmad bin Muhammad bin Hanbal Abu ‘Abd Allah al-Shayban yang cukup terkenal dengan nama mazhabnya, iaitu mazhab Hanbali.

Suatu ketika itu, Imam Ahmad singgah di sebuah tempat yang kebanyakan mereka tidak mengenalinya (kurangnya teknologi ketika itu). keadaan sudah larut malam dan Imam Ahmad merasa letih dan ingin tidur didalam sebuah masjid.

Akan tetapi niatnya tidak kesampaian kerana penjaga masjid tersebut melarang Imam Ahmad untuk tidur di masjid. Imam Ahmad kemudian bertanya kepada penjaga tersebut sama ada dia dibenarkan untuk tidur di luar masjid, penjaga itu melarangnya.

Kemudian Imam Ahmad bertanya lagi jika dia tidak tidur, tetapi hanya berdiri di perkarangan masjid, penjaga itu melarangnya lagi. Penjaga itu kemudian menolak Imam Ahmad dari masjid tersebut.

Seorang pembuat roti ternampak kelakuan antara Imam Ahmad dan penjaga masjid tersebut. Setelah jelas akan situasi Imam Ahmad, maka si pembuat roti mempelawa Imam Ahmad untuk bermalam sahaja dirumahnya. Imam Ahmad menerima pelawaan tersebut.

Ketika Imam Ahmad hendak tidur, dia terdengar zikir istighfar dari si pembuat roti yang sedang sibuk membuat rotinya. Imam Ahmad mendengarkan zikir itu sehingga boleh dikatakan si pembuat roti itu berzikir istighfar sepanjang malam.

Paginya Imam Ahmad bertanya kepada si pembuat roti mengapa dia beristighfar. maka si pembuat roti menjawab, “Setakat ini segala doa saya dikabulkan Allah melainkan satu perkara sahaja belum lagi”.

Imam Ahmad bertanya “Apakah doa kamu yang belum di perkenankan oleh Allah itu?.

Jawab lelaki itu ” Saya berdoa agar dipertemukan dengan Imam Ahmad bin Hanbal”

Maka kata Imam Ahmad : ” Saya lah orangnya, Akulah Imam Ahmad Bin Hanbal, demi Allah, sesungguhnya aku telah diseret untuk menuju kepadamu.”

Lihat sahaja betapa agungnya kuasa Allah memakbulkan doa si pembuat roti itu untuk menemukan dia dengan Imam Ahmad. Berkat Istighfar yang sentiasa dilakukan dengan hati yang ikhlas, tuhan telah memakbulkan doa si pembuat roti tersebut.

Nyata kelebihan Istighfar begitu besar buat kita, dan ikhlaskan hati kita untuk beristighfar kepadaNya, insyaAllah, Allah itu Maha Pengampun dan Maha Penyayang.

Cap Kaki : Best lagu ni, siapa nak download mp3, klik jak opick – astaghfirullah.

Ini juga ceriteranya

 • Tatkala Istikharah Mengharap PetandaTatkala Istikharah Mengharap Petanda “Ustaz, saya dan tunang saya sudah hampir ke tarikh pernikahan kami. Tetapi tunang saya telah secara mendadak memutuskan pertunangan kami. Beliau bermimpi melihat seorang perempuan lain […]
 • Jenis Manusia Yang Didoakan MalaikatJenis Manusia Yang Didoakan Malaikat Yezza ~ Pagi-pagi sudah buat double peppermint post. Yang ni memang terniat nak post pas Subuh, ala-ala tazkirah Subuh la kan, biarpun aku ni bukan pandai tazkirah, har3x~ Yang penting, […]
 • Hilang Syarat Kerana PaksaanHilang Syarat Kerana Paksaan Pergh ~ Jauh perjalananku, dari hometown kembali ke worktown. Terpaksa turun Kota Kinabalu lagi sebab lambat bergerak nak ambil bas direct Keningau-Sandakan. Sudahlah dari Kota Kinabalu […]
 • Islamic Fashion Show Yang MenyeramkanIslamic Fashion Show Yang Menyeramkan ARTIKEL INI PANJANG! KALAU BERANI, SILA BACA, AHAKZ. "Assalammualaikum Ina" "Wah, Sara, penampilan awak, biar betul" "Betul la, cantik kan baju ni? Islamic fashion you know" "Cantik […]
 • Antara Sabar Dan MengeluhAntara Sabar Dan Mengeluh Pada zaman dahulu ada seorang yang bernama Abul Hassan yang pergi haji di Baitul Haram. Diwaktu tawaf tiba-tiba ia melihat seorang wanita yang bersinar dan berseri wajahnya. "Demi […]

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Profil


Seorang penjawat awam muslim yang menjadikan dunia bloging medium berkomunikasi di dunia maya. Berasal dari negeri di bawah bayu, Sabah dan merupakan blogger separuh masa.

Comments

 1. eceh.. awal2 pg dh ada post.. tahniah~~
  spt biasa.. jgn main sebut je istighfar tu.. tp fahamilah mksud di sebaliknya.. ^_^
  keen~ recently posted..– keen suka main katak dan air –

 2. hurm…menarik…akan cuba untuk biasakan diri beristighfar slps ni..thanks :) cik tom recently posted..Jangan Menangis SayangHadapi Dengan Senyuman

 3. Amalan yang selalu kita kena buat… terima kasih di atas perkongsian
  Nurul recently posted..Segmen Blogwalking Bersama Cikgu Farha

 4. Sekadar istigfar tapi tak solat kena terima ke en.admin?
  SentiasaPanas recently posted..Selfie Yang Membawa Padah

  • Yang Allah terima adalah taubat dengan sebenar-benar taubat, kalau dia istighfar sebab dia menyesal tak solat, tapi masih tak solat, Allah pun tak terima taubat macam tu.. hehe.. Wallahualam

 5. rajin-rajin la beristighfar ye.

  tak kiralah waktu susah atau waktu senang.
  ohcikgu recently posted..Tugas dan peranan Chaperon

 6. amalan yang mudah tetapi sukar untuk dilakukan kebanyakan orang..
  Hero Borneo recently posted..Bahaya Ilmu Pukau Kepada Manusia

 7. Semoga kita tidak lupa memohon kemapunan daripadaNya setiap hari. Amalkan 100x istigfar setiap hari selepas subuh.
  shiqeen sattar recently posted..Ops Selamat Ke Sampai Kampung ?

 8. terima kasih atas perkongsian

Trackbacks

 1. […] bertaubat. Jangan diturut rasa marah, nanti membawa binasa. Bawa banyak-banyak bersabar serta berIstighfar. Kalau tembakan kau tu headshot kena Ghazali, berdosa besar ko tau tak?”, oh, insan itu aku […]

 2. […] Tapi part Istighfar yang selalu orang lepas pandang. Sedangkan nabi, yang maksum, pun sentiasa beristighfar, sedangkan kita, silap-silap lepas solat, 3 kali jak kot. Sedangkan besar fadhilat istighfar, seperti yang ku telah katakan dalam artikel Istighfar ~ Kelebihan Yang Tidak Dipandang. […]

 3. […] yang terbaik itu ada pada diri kita, sentiasa beristighfar memohon keampunanNya, kerana itu yang banyak membantu menjadi terbaik […]

 4. […] Marilah kita bermuhasabah diri, dan saling ingat-mengingati sesama kita. Lafazkan Astagfirullahala’zim. […]

 5. […] kita cuba membuang kegelisahan, beristighfarlah kepadaNya, penuh makna mendalam di sebalik maksud itu. Tetapi, bagaimana kita mencari yang terbaik? Bukan […]

 6. […] lanjut: nasbunnurrani, religious affairs, segala ceritara, superstage, innity_pub = "db29450c3f5e97f97846693611f98c15"; innity_zone = "21006"; innity_width […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: