Tips Mengurat Gadis Cara Aku Episod 1

Aku sebenarnya tak pernah dedahkan cerita ini, tapi memandangkan aku sudah cakap dalam entri sal jodoh dari langit tu, seharusnya dilangsaikan dengan segera. Macam lain juga ayat awek dari jauh, haha. Ini khas mereka yang pemalu dan penuh tawaduk macam aku, cewah, haha. Aku garapkan dalam bentuk program realiti, bukan Realiti Konspirasi yang tiba-tiba update tu. Terus gempak dia muncul kembali. Yang ini tiada kaitan dengan bro Zack tu, yang penting, aku nak bertarung merebut awek skill jarak jauh dalam program realiti aku cipta sendiri, yakni “Mari Mengayat”.

Peserta Episod Pertama

Aretikz Vs Farid Kamil

Sasaran
Lisa Surihani


Lokasi : Sebuah pejabat mewah, korang bayangkan sendiri kemewahannya.
Cabaran : Bertemakan Keyakinan Diri dan Kesabaran

Action!

Lisa begitu bingung melakukan kerjanya. Dia baru sahaja berkerja di pejabat itu, entah pada siapa tempat dia untuk mengadu. Perlakuannya disedari oleh Farid, dan tanpa membuang masa, Farid pun melangkah ke arah Lisa.

Farid : Hai awak, awak macam gelisah sahaja, ada yang boleh saya bantu?
Lisa : Eh? Tiadalah, biasa saja ni (Blush). Saya cuma tak tahu macam mana nak buat kerja ni, nak juga tanya, tapi masih belum biasa, seganlah awak.
Farid : (Senyum) Kat sini, janganlah segan-segan, kalau awak ada apa-apa, cakap sahaja dengan saya, InsyaAllah saya bantu. Mari saya lihat dulu, oh, yang ini, senang saja. Awak buat macam ini, bla bla bla (Menerangkan sesuatu kepada Lisa) Dan settle, kan senang? (Senyum)
Lisa : Oh, macam tu rupanya, tapi yang ni nak buat macam tu juga?
Farid : Emm, yang tu saya kurang pasti, rasanya sama juga kot (sambil berpeluk tubuh)
Lisa : Awak biar betul? Nanti saya kena, boleh tak awak tolong tanyakan yang lain?
Farid : Ish, dorang pun tak tahu juga tu, awak yakin jak, samakan sahaja part tu dengan penerangan saya tadi.
Lisa : Ok, jadi yang ini buat begitu? Yang ni buat begini? Yang projek tu pula buat macam mana?
Farid : La, kan saya dah cakap tadi, takkan nak ulang lagi? Just buat macam yang saya cakap, janganlah awak risau.
Lisa : Hmm, ok, thanks (Tarik muka kelat)
Farid : Its ok, kalau ada apa-apa, just cari saya jak ya? (Senyum)
Lisa : Weeekkk (Dalam hati jak)

Action 2!

Lisa duduk termenung, kerjanya belum habis, dia masih belum faham lagi apa yang ditunjukkan oleh Farid. Aretikz yang sedar keadaan tersebut, perlahan-lahan ke arah Lisa.

Aretikz : Awak, napa termenung ni?
Lisa : Oh, Aretikz, tiada apa-apalah. Nak siapkan kerja ni, cuma ada part yang masih kurang faham.
Aretikz : Part mana ya? Manatahu saya boleh bantu.
Lisa : Yang ni, awak tahu tak macam mana?
Aretikz : Oh, yang ini kita buat begini, lepas tu buat begitu, dah settle. (Senyum)
Lisa : Macam tu rupanya, kalau yang ini pula?
Aretikz : Hmm, ni saya kurang pasti pula, sebentar ya. (Berpaling ke arah lain) Padin, sini jap, ada nak tanya ni.

Padin pun datang ke arah mereka.

Padin : Napa Aretikz? Ada awek kirim salam ke?
Aretikz : Bukanlah, ni, aku kurang pasti part ni, kita buat macam ni ka atau ada cara lain lagi?
Padin : Oh, betul la tu bro, dah cun teknik tu. (Senyum)
Aretikz : Or8, thanks bro, nanti aku belanja kopi, ok?
Padin : Set, oklah Aretikz, teruskan usaha, ada kerja sikit ni.
Lisa : Thanks Padin (Senyum)
Padin : No problem (Senyum)

Maka Padin pun menyambung kerjanya kembali. Lisa dan Aretikz meneruskan diskusi mereka.

Lisa : Jadi yang ni pun kena buat macam tu? I still dont understand especially this part, can you explain to me again? Please…
Aretikz : Its ok, ni kena buat macam ni, bla bla bla bla (membuat penerangan)
Lisa : Now i understand, thanks Aretikz, terima kasih sangat-sangat (senyum)
Aretikz : No problem, jadi teruskan usaha ya? Saya ada kerja nak dibuat lagi ni, kalau ada apa-apa, my plesure to help you (senyum)
Lisa : Okay, konfom saya cari awak (senyum lagi)

Cut!

Ulasan Sasaran

“Secara keseluruhannya, dari segi keyakinan, Farid lebih tampak yakin dari Aretikz, tapi keyakinannya itu tidak bertempat. Jika dia kurang pasti pada sesuatu, hendaklah bertanya dengan orang yang lagi arif. Seorang wanita suka dengan lelaki yang berkeyakinan, tetapi keyakinan mereka hendaklah disertakan dengan kebijaksanaan.

Lihat pada Aretikz, dia kurang pasti maka dia bertanya dengan Padin, bukan menjatuhkan saham, tapi menjadikan wanita lebih yakin untuk bergantung harap dengan dia. Kerana dia berjaya meyakinkan perempuan untuk mengendalikan situasi tersebut.

Selain itu, Aretikz lebih bersabar dengan kerenah wanita. Selalu kita lihat di akhbar-akhbar, wanita sering menjadi mangsa dera. Tapi buat wanita, jika anda terlalu banyak kerenah, anda hanya akan menjatuhkan saham di mata lelaki juga. Jangan bergantung sangat dengan lelaki dan cuba tidak mengusutkan keadaan. Lelaki tidak suka benda yang simple menjadi complicated hanya dengan masalah yang kecil.

Kesimpulannya, saya memilh Aretikz untuk ke episod seterusnya. Oh, adakah ini dinamakan cinta? Kena tunggu Aretikz masuk meminanglah macam ni, hehe (sengih).

*******************************

Sempoi tak cara di atas? Kalau tak faham, sila ajukan pertanyaan di kaunter pertanyaan dekat Sogo, haha. Baru episod 1, lepas ni sasaran siapa ya? Ada yang mahu jadi pencabar dan sasaran? Haha.

Bro Skemanoti : Dari keyakinan muncul kesabaran, dan dari kesabaran, maka keyakinan itu menjadi utuh.

Ini juga ceriteranya

  • Tips Mengurat Gadis Cara Aku Episod DuaTips Mengurat Gadis Cara Aku Episod Dua Gempar! Minyak habis di pasaran. Sampai begitu sekali penangannya? Biarkanlah ayat-ayat cinta berminyak itu berlalu, sekarang program "Mari Mengayat" telah masuk episod kedua. Yang nak […]
  • Jodoh Itu Urusan AllahJodoh Itu Urusan Allah "Jodoh pertemuan, ajal maut di tangan tuhan" Ayat yang selalu diungkapkan, dan sememangnya ada kebenaran. Bayangkan 3 tahun sebelum itu kita menyukai seseorang, namun pada tahun ini […]
  • Nak Yang Baik, Jadilah Yang TerbaikNak Yang Baik, Jadilah Yang Terbaik "Ya Allah, jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu agar bertambah kekuatan ku untuk mencintai-Mu" Setiap manusia inginkan yang terbaik buat […]
  • Segerakanlah CintaSegerakanlah Cinta "Wahai gadisku, aku amat cinta padamu, bolehkah dirimu menjadi teman hidupku, kekasih hatiku? Aku pasti menjaga sepenuh jiwa ragaku, itulah janjiku!" Argghh ~ Ayat jiwang! Selalunya si […]
  • Apa Yang Ku Dapat Dari LipasApa Yang Ku Dapat Dari Lipas Sejuk tul malam ni, sama macam malam semalam, sal malam semalam pun hujan. Dan pada malam ini, banyak tul aku cakap sal malam, har3x~ Tiada kaitan langsung dengan entri di atas. Kalo […]

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Profil


Seorang penjawat awam muslim yang menjadikan dunia bloging medium berkomunikasi di dunia maya. Berasal dari negeri di bawah bayu, Sabah dan merupakan blogger separuh masa.

Comments

  1. ahh lapuk laa brader.. hak2
    nui recently posted..Day 4 – Your favorite photograph of your best friend

  2. oh. suke gile lisa. cumel2..

    p/s: thanks singgah and drop komen. skang mase nk bls balik since line tenet ok la jugak ;))
    iqa recently posted..Lemak Terlampau Ada Tips Tak

  3. hihi..tips menarik..mendalam maksudnya tu..hihi ;p
    miss yaty recently posted..Blog Miss Yaty Di Review Sempena 2011

  4. Fuyoh! Alaa~ Tu cara jejaka tackle awek. Tak ada ke cara awek tackle jejaka pulak. Haha. :P

    Nice story line, bro!

    http://shagcomot.blogspot.com/
    Shag recently posted..Senaman pagi pagi sambil membeli belah!

  5. agak2 org dah kawin boleh guna? huhuhu

  6. haha menarik juga tips ni ekekee
    tak sabar pulak nak tunggu episod 2 ekekee..

    entry ni aku masukkan dalam pages aku, hee thanx..
    padin recently posted..Mari Ke Sekolah

  7. ermm.. pesan ibu, jika wanita meminta 10, tunaikan 5 jek. biar depa mrengek yg lagi 5 tu ;p hu2.. tp posting ni isu keyakinan & kebergantungan. perhaps siri-2 nnt kamu tekankn aspek egois@ jual mahal dalam menekel aweks ;p

    salam kembara
    azraiasari recently posted..Penang- Im in LOVE Finale – the LOVE story

  8. haih. kenapa perlu lisa ? =,=
    sab recently posted..kau rase photoshoot kau hebat ke weih

  9. jemput join segmen saye. mudah je. ala-ala blog review.

    http://shaofie.blogspot.com/2011/01/segmen-blog-aku-bukan-privasi-lagi-jom.html

  10. orait~~ pasni bleh apply.. hahahahaha~ ^_^

    p/s: jd keyakinan perlu seiring dgn kesabaran?? =.=”
    keen~ recently posted..- 1 1 1 1 20 -

  11. sekali padin pun terlibat la dalam realiti konspirasi ini…hahaha

    gud tips dan cara penyampaian yang bagus…
    belalang recently posted..Akhirnya Pertemuan itu Menjadi Nyata

  12. uiksss ada harapan ko nk ngorat lisa surihani ni

    nati majlis jgn lupa jemput aku lalallalaa
    noa recently posted..Aku Nak Cari Jodoh

  13. ehem2…..ade teknik tuh! mantap!~ =.=”
    hahaha…

    yups..buat kerja,keyakinan tu menjadi kunci utama.kalau xyakin,buat rosak jek…mcm arektiz ngorat lisa tuh…huhu
    khaiyisah husna recently posted..penat!

    • Ahakz.. teknik ni menonjolkan peribadi jak.. bukannya nak mengayat itu ini.. hehe..

      Tidak kira apa dilakukan.. keyakinan itu penting. err… saya xngorat sebenarnya. ter jak.. haha..

  14. tips mengurat gadis pun ade, lisa surihani.. bagus biarpun santai,
    eiela recently posted..Saya Minta Maaf- Maafkan Saya

  15. KIRENYE..JANGAN PANDAI CAKAP JE BESAR..TAPI HAMPEH..HUHU

    CHECK ENTRI MANTAP
    # QQ RINGS DONUT !#
    # JAYA JUSCO BARU, MAHKOTA CHERAS#
    # FAILED PARKING KERETA#
    # NUFFNANG BUAT BLOG LEMBAP#
    #AWEK KHAIRUL FAHMI KENA SERANG#
    NEON recently posted..Kekasih Khairul Fahmi Che Mat Kena Serang !

  16. best sangat baca entry2 atik.ellen suka…!Teruskan usaha ya..hehe
    ellen recently posted..Firefly Tawar Tambang Murah-Termampu antara KL-KK-KL-Kuching

  17. padin n atik 2-2 sama gatal…sesuai dah tue…hehhehehe :) cik tom recently posted..Zati Blogger Geng Blog Pink Comel Blog Review

  18. hi2
    shida ada copy gambar lisa td dr blog ni..harap diizinkan…tq..jemput singgah..:)
    http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/lisa-surihani-buat-album.html

Trackbacks

  1. [...] “Mari Mengayat” telah masuk episod kedua. Yang nak review episod pertama, klik sahaja Farid Kamil Kalah. Kali ini sasaran yang dikenal pasti merupakan orang Terengganu yang dibesarkan di Sabah. Mesti [...]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: