Aurat Wanita : Kelebihan Kesihatan Dan Psikologi

Ini kira macam sambungan hikmah menutup aurat tu. Ingat tak soalan yang standard kalau kena tanya bab pakai tudung? Soalan apa?

“Ish, korang pakai tudung tu, tak rasa panas ka?”

Mesti jawapan lebih terarah dari segi psikologi, tapi yang ni aku terangkan dari segi sains. Info macam biasalah, aku dapat dari baca buku Dr. Zainal tu, haha.

–> Mengikut Karima Burns (MH, ND) di dalam artikel The Science Behind the Veil di IslamOnline menyatakan bahawa : Ujian-ujian menunjukkan 40-60% daripada tahap kepanasan badan seseorang hilang melalui kepala, justeru menutupnya terutama di musim sejuk dapat mengawal suhu badan seseorang.

–> Menutup kepala pada musim panas ada kebaikannya. Menurut V.G Rocine, seorang pakar otak, fosforus otak menjadi cair pada suhu 108 darjah Fahrenheit (42 darjah Celcius). Keadaan ini boleh berlaku sekiranya berada di panas terik tanpa menutup kepala.

Apabila Fosforus cair, fungsi otak akan menurun dan hal ini akan menyebabkan kesan negatif pada otak.

–> Artikel Highest Phosphorus Foods di Canadian Neuro-Optic Research Institute Online menguatkan lagi hujah diatas dengan menyatakan bahawa :

Sekiranya suhu badan seseorang mencecah lebih daripada 105 darjah Fahrenheit (40.5 darjah Celcius), ia amat berbahaya kepada Fosforus otak kerana akan mencair dan ini menjejaskan kesihatan otak. Justeru kepala hendaklah ditutup pada cuaca panas.

Ini dari segi psikologi, kita berbicara secara dewasa pula, tapi kalau otak korang ni lain-lain sikit, aku tak bersalah dalam hal ini, haha.

–> Di dalam buku Brain Sex : The Real Difference Between And Women, Anne Moir dan David Jessel menyatakan bahawa :

Seara dasarnya kaum wanita tidak terangsang apabila melihat gambar-gambar bogel. Malah wanita tidak terangsang semasa melihat kemaluan lelaki. Lelaki pula adalah sebaliknya, dan melalui gambar-gambar itu mereka mampu berkhayal melakukan perbuatan lucah ~ Pergh, seram, eh? Teriklan jap, haha.

Sambung lagi, bagi kaum lelaki, seks adalah pornografi yang menggiurkan, mereka hanya mementingkan tubuh. Kaum wanita pula lebih kepada hubungan.

–> Helen Fisher pula dalam buku The First Sex ” Pada tahun 1920-an, satu kajian dilakukan melibatkan ratusan lelaki dan wanita di Amerika. Ddalam kajian itu, 65% lelaki mengatakan mereka pernah mengintai bilik tidur orang lain melalui tingkap berbanding wanita hanya 20% jak yang suka skodeng.

Sebenarnya, kaum lelaki terangsang melalui penglihatan mereka (Visual Stimuli). Untuk merangsang diri, mereka menggunakan bahan-bahan lucah secara lebih kerap berbanding kaum wanita.

Ransangan kaum wanita pula datang dari perkataan-perkataan romantik di samping imej dan tema yang romantik yang terdapat dalam sesetengah filem dan cerita. Fantasi seks wanita berkaitan dengan komitmen dan kasih sayang dalam hubungan.

Betul lah kan, ayat “Hentikan gangguan seksual kepada lelaki”, dan tidak hairanlah, ramai gadis yang kecundang dek ayat-ayat cinta kaum lelaki.

Sebab itu, syariat Islam telah menetapkan yang terbaik, seiring dengan naluri semulajadi manusia. Before its to late, prevent more better, R8? Pergh ~ Speaking dowh.

Jadi, sama-samalah kita bermuhasabah diri dan saling berpesan-pesan.

 

SCemanoti : Kalau aurat lelaki dari segi psikologi, dapat kaver perut yang boroi, boleh? Har3x~

Ini juga ceriteranya

  • Hikmah Menutup AuratHikmah Menutup Aurat Sungguh jujur tajuk ni. Macam dalam buku teks Pendidikan Islam jak, haha. Artikel ini ditulis berdasarkan pembacaanku mengenai satu buku hasil tangan Dr. Danial Zainal Abidin. Sebelum tu, korang p...
  • Izinkan Aku BerzinaIzinkan Aku Berzina Zina? Nak berzina? Aku promot zina? Jangan dulu kutuk aku, baca dulu kisah ini, sebuah kisah benar yang diakui kebenaran serta kesahihannya.
  • Dengki Itu Nikmat?Dengki Itu Nikmat? Hari ini aku masuk pulau. Claim lagi, tapi elaun harian cuma. Tiada kes penyakit macam kolera a.k.a taun tu, tapi aku pergi sana cek kantin sekolah. Sambil tu ada rakan sekerja ku buat siasatan kes...
  • Awasi Keracunan Makanan!Awasi Keracunan Makanan! Weehuu ~ Setelah berkurun meninggalkan blog, baru dapat terjah wa punya dashboard. Hanya menjalankan edisi berenang di jalan raya pada blog anda semua kerana tuntutan pekerjaan. Itupun di cyber c...
  • Lelaki Dan RomantikLelaki Dan Romantik Weehuu ~ Penat seyh. Rasa macam urat-urat sendi nak putus. Bukan apa, gotong royong di rumah kan. Pihak berwajib yang membersihkan rumah ni tidak lain tidak bukan, aku, saya, me dan i. Eh? Macam sa...

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Profil


Seorang penjawat awam muslim yang menjadikan dunia bloging medium berkomunikasi di dunia maya. Berasal dari negeri di bawah bayu, Sabah dan merupakan blogger separuh masa.

Comments

  1. perghhh~ ini cerita 18sx.. sy budak bwh umur lg.. fkrn sy baik2.. hahahaha~

    perghhhh~ tmbh info baru ttg sains.. walaupun diri ini xminat sains, tp xpela.. krn mu ilmu~~~ ^_^
    keen~ recently posted..- the new me and i hate it -

  2. (sy x nk ttop aurat sbb mlas la nk hipokrit…lg pn ttop aurat pnas la….sy lg suke bkak aurat….sjuk skit….lg pn bkk aurat kan jd trend zman skrg….haha)
    CBE KITE TRBLIKKAN KEPD KONSEP SYURGA DAN NERAKA
    (sy x nk msk syurge sbb mlas la nk hipokrit….lg pn syurga tu pnas la….sy lg suke msk nerake….sejuk skit…….lg pn msk nerake kn jd trend zamn skrng…haha)

    p/s: seram beta bila tau orang laki sebenarnya..wuuuuuu
    husna recently posted..maafkanlah- itu yang terbaik

  3. huhu… fitrah lelaki… no komen…
    tukang karut recently posted..Soalan yang rasa nak jawab dengan penampar jea V4

  4. ish2…tersegan pula ceq baca ntri ni..pa2pun,maklumat n ilmu tu penting.thnx bro
    menusukhati recently posted..Kisah Sotong Yang Romantik

  5. betul2! err..tu saje komen saya…hahaha~
    sunah suka sakura recently posted..Mereka Berebut Pasal Tunang

  6. terbaik..skong3
    Miss Ran recently posted..Part 4- Aku- Dia dan Paparazzi

  7. alamak aku terbaca cerita org dewasa…tak sesuai dgn minda aku nih…aduh3
    Tauke Budu recently posted..Apa Kelebihan Telefon-Handphone Android

  8. saya tak masuk 18 lagi..
    jdi mcm x tau nak komen ape..
    har3..~

    islam itu indah..
    ade hikmah di sebalik segala suruhan-Nya..

  9. dulu masa kat matrik, ada seorang penceramah ini pernah cerita kat oversea, ada orang masuk islam sebab dia nampak wanita bertudung ini lagi dihormati dari orang yang tak bertudung~walaupun sebelum itu, dia seorang yang mendiskriminasikan orang islam~
    dhiera recently posted..Jom cek tahap kesihatan kamu!

  10. ape yang aku tau , nafsu perempuan ade 9 dengan 1 akal dan nafsu lelaki ade 1 jer dengan 9 akal .. pompuan pentingkan nafsu shoping , pesyen , makan , tidur dll . tapi nafsu lelaki yang 1 lebih tertumpu pada WANITA !! argh ! ko menyeramkan aku ..

    p/s : thx sebab puji gadis macam aku .. aku menawan kan ?? HAHA ! tapi dulu aku free hair .. takotnyeeer ! :’(
    deeya recently posted..Memperkenalkan Nur Damia Sofea

  11. qaseh setuju 200 peratus … ~

  12. bestkan baca buku Dr. Zainal tu…..

    apa yang Islam suruh mesti ada kebaikan disebaliknya….

    *balas kunjungan =)
    Qistina recently posted..ziarah adinda tersayang

  13. atas psl lain ye atikz. sekali bawah? ngaaaa~
    ternganga kejap. kihkih.
    uishhhh. sy bwh umo. ececece
    padahalllllll…
    i am S!L4H.. recently posted..Mase diambil bersama komputer anda

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: