Great Teacher Aretikz 7

“Cikgu, cikgu”

“Emm, Shafikah, kenapa?”, soalku kehairanan. Macam ada something jak ni, getusku.

“Cikgu, kakak saya mahu kenal dengan cikgu, boleh?”, nasib baik tiada aku minum air, kalau tidak, konfom bersembur.

“Ha? Kenapa tiba-tiba ni? Kakak kau yang mana?”, soalan pancingan ni. Aku sengih memanjang.

“Nantilah cikgu, saya tunjuk dengan cikgu nanti ya?”, jelas suara kegirangan. Bila masa aku setuju nak kenal ni?

******************************

Hari berganti hari, kira dah lama juga aku mengajar ni, ceh, padahal baru berapa minggu. Kelas pertama, Bahasa Melayu.

“Cikgu, cikgu, mari sini dulu”, tiba-tiba Shafikah tarik tangan aku.

“Ish, mahu pergi mana lagi ni?”, hairan aku, ke manakah lagi ingin dirimu bawaku?

“Ikut dulu”, tidak dilayan langsung pertanyaanku.

Dia tarik sampai depan pintu kelas jak, kemudian dia menunjuk ke arah seorang gadis di pondok dan seraya berkata “Itulah kakak saya cikgu”.

(Sound Effect Cengkerik)

Lantas aku balik masuk ke kelas. Shafikah pula senyum-senyum bangga dapat kenalkan kakaknya.

“Cantik kan kakak saya cikgu?” soal Shafikah. Muka bangga lagi tu.

“Emm, ya”, kataku sambil buat-buat senyum. “Dia buat apa di sini?”, sambungku.

“Kakak saya ada kelas tambahan, dia kan darjah 6, tidak lama lagi UPSR cikgu”,

Shafikah, Shafikah.

 

SCemanoti : Konsentret untuk menulis cerpen, jeng3x~

Ini juga ceriteranya

  • Great Teacher Aretikz 8Great Teacher Aretikz 8 Pergh ~ Lama tak buka cerita ni. Hampir sebulan lebih. Bukan apa, korang anggap jak masa tu cuti sekolah. Tapi, belum pernah lagi aku nampak cuti sekolah pertengahan tahun sebulan […]
  • Great Teacher Aretikz 2Great Teacher Aretikz 2 Aku tahu, memang kebanyakkannya nakal, tak pandai duduk diam, tapi, tidak sangka pula, benda ni lebih sadis dari yang ku jangkakan. Nakal bukan sebarang nakal, sampai bermain, berlari […]
  • Great Teacher Aretikz 6Great Teacher Aretikz 6 "Cikguuuuu, Sherelyn nangis", Yarabi, kenapa lagi ni. "Nangis? Kenapa dia nangis?", "Entah",punya simple jawapan kena bagi. Aku hanya geleng-geleng kepala jak. "Napa nangis ni? Cuba […]
  • Great Teacher Aretikz 5Great Teacher Aretikz 5 "Cikgu, cikgu ada girlfriend ka?" Erk? Soalan apakah ini? "Tiadalah, kenapa pula?" balasku. "Tipulah cikgu, tak percaya", tingkah anak muridku sambil menggeleng-gelengkan […]
  • Great Teacher Aretikz 3Great Teacher Aretikz 3 "Assalammualaikum Ustaz" Pergh ~ Ustaz? Macam janggal aku dengar. Terasa kerdil diri ini dipanggil ustaz, biarpun hanya sekadar mengajar murid-murid sekolah rendah. Seolah-olah ada […]

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Rahsia Emas Terbongkar

Profil


Seorang penjawat awam muslim yang menjadikan dunia bloging medium berkomunikasi di dunia maya. Berasal dari negeri di bawah bayu, Sabah dan merupakan blogger separuh masa.

Comments

  1. hahahahahaha~ budak2 zmn skrg.. gatal je lebih.. adessss.. klu 20, xpe gk.. opssss~ =.=”
    keen~ recently posted..- the new me and i hate it -

  2. hehehe…comelnye shafikah ni…:)
    sunah suka sakura recently posted..Resakse Berjanggut Datang Mengorat- Dia Urmmmmm Je

  3. wuuu~
    encik Aretikz telah dingorat oleh bdk darjah 6..
    hebat!!

  4. adeii punya la bah juga kakak si sapikah ni.hehe
    shiqa recently posted..ini dia si Scorpio

  5. kah3~
    darjah 6.. adoooi.
    Yana recently posted..Wake Me Up When The March Come Again

  6. anduk cumilll…. budakĀ² da makin gedik skrang….

  7. hahaha… bela dulu la bro… lagi 5 tahun dah boleh nikah dah tu…
    tukang karut recently posted..Berbalas Menjawab Pantun

  8. erk..
    jadi lah..
    yang penting ada jugak peminat..
    heheheh
    diana recently posted..siapa la nak copy entry batok ko ni

  9. erk kanak2 lg..ceh

  10. hahaha…tu la, sape suh “hensem” sangat….
    sampai budak pun boleh terlentang jatuh hati.
    uishhh bahaya..naseb bek org tu dup sabah…
    husna recently posted..tak de tajuk menarik nak letak

  11. aih..hebt suda budk2 zmn skg..hmm..
    sip bek la ko ajr budk sk..klu smk?btimbun surt cinta kli aa..haha
    ipa recently posted..blog ini akan jarang2 di update selepas inidikeranakan kesibukan si penulissibuk la kunun

  12. wahh ckgu atik byk peminat lohh.
    hikhik. jeles plak. agagaga

    atikz, dh lme x nmpk blogngensot, heeee
    silah busy la mggu ni. eh bkn sket tp byk. ngaaa~
    i am S!L4H.. recently posted..Mase diambil bersama komputer anda

  13. ceh!baru ja nak mengorat…kecik2 dh gedik..

  14. fuhh…=.=’
    ingatkan kakaknya suda baligh..beraniĀ² dia mendahuluiku..ahaks.
    ZRn recently posted..Dua Perkataan

  15. haha darjah enam pehhh

  16. susah dapat cikgu kacak sangat ! haha

    lama ta singgah baca blog sinie .. ta ade banyak masa :) deeya recently posted..Macik Jayat !

  17. sebenarnya tak pelik pun..
    sy mula suka budak laki masa sy darjah 6 jugak (masa tu tahun 1996).
    bila form 4, suka sgt kat cikgu sejarah.
    tp bila dah masuk matrix, dah pandai pikir, kita pompuan dah tak pandang rupa lelaki sbg main attractive point – kita tgk keperibadian dia..

    p/s: i still remember my 1st love until now..
    (almost 15 years eh?..)
    :)

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: