Kisah Suami Isteri Ini Boleh Mengalirkan Air Mata Anda

suami isteri

Kisah suami isteri ini pernah menjadi viral satu ketika dahulu. Aku ambil cerita ni dari page Karyawan Bisu, lalu aku tempekkan di page Segala Ceritera, lantas mendapat perhatian kebanyakkan pengguna Facebook, siap tag nama insan tersayang lagi.

Dan aku terbitkan sekali lagi kisah suami isteri ini untuk renungan kita bersama, yang baik diambil, yang buruk harap dijauhkan.

Alkisahnya suami isteri bermula, tadaaaa ~

********************************************************

Ada yang bertanya “Ko tak pernah gaduh ke dengan Isteri ngko?”

Bohonglah kalau saya kata “Tak”

********************************************************

Bulan 3 baru-baru ni, Isteri ajak saya ke Mid Valley. Ada Baby Fair katanya. Saya yang takda apa-apa kerja hujung minggu tu, ikut aje.

Siap berkemas kami bertolak.

Dalam pukul 10.00 pagi, kami sampai kat sana. Awal. Namun, kelihatan sudah banyak kereta yang beratur untuk memenuhi parking. Alhamdulillah, nasib kami baik. Kami dapat parking betul-betul berhampiran lif.

Saya keluarkan stroller kakak, ambil gambar nombor parking dan terus naik ke atas.

Sampai di atas, orang ramai telahpun membanjiri tapak festival. Saya ni jenis yang tak suka berada di tempat yang ramai orang. Lebih-lebih lagi yang crowded macam ni. Tapi, bila mengenangkan Isteri yang dah 7 bulan memboyot ni, saya hanya butakan mata dan pekakkan telinga. Lautan manusia saya redah jua.

10 minit berlalu dan saya masih di situ. Bertahan, memilih baju untuk anak yang bakal dilahirkan, bersama Isteri tercinta.

Tapi bila masuk minit yang seterusnya, saya surrender. Dengan kakak yang dah boring duduk dalam stroller, saya volunteerkan diri untuk menjaganya.

Saya bawa kakak pusing-pusing di ruang legar aras berkenaan. Kakak yang suka explore ni meronta-ronta ingin keluar dari strollernya. Ok fine.

“Didi buka belt kakak. Tapi janji, kakak kena behave ok..”

“K..” Jawabnya mengambil suku kata belakang

Budak-budak, mana diorang kisah tentang janji. ‘Bebas’ je, ke hulu ke hilir dia lari. Apa yang boleh saya buat hanyalah bersabar dan kejar. Aduhaiii…..

suami isteri2

Dari minit ke-11 saya tinggalkan Isteri membawa kepada 1 jam. Namun, bilangan pengunjung yang datang tidak menunjukkan sebarang tanda diorang bakal berkurang.

“Dah lama sangat ni. Jom kakak. Kita pergi kat Ummi” kata saya menarik kakak

Saya dukung kakak yang masih nak berlari. Sebelah tangan lagi saya gunakan untuk menolak stroller. Beg dia yang tergantung di handle stroller, membuatkan perjalanannya tidak lurus. Sungguh mencabar.

Sekali lagi, berasakkan dengan pengunjung lain, saya gagahkan diri, membelah masuk untuk berjumpa Isteri.

“Dah ke Sayang..?” Soal saya sebaik berjumpanya

“Yang ni je Abang..”

Tunjuk dia pada saya akan beberapa pasang baju yang berjaya dia pilih.

“Pampers new born belum beli lagi ni. Cane ye Abang..?” Sambungnya lagi

Saya yang dah mula boring, cepat-cepat ingin beredar dari situ.

“Kita cari kat lain je lah. Sini ramai orang sangatla. Kakak pulak taknak duduk diam. Penat dah Abang kejar..” Lapor saya meminta simpati

“Ok lah. Jap ye. Sayang nak bayar..”

Dalam masa menunggu tu, kakak nampak budak-budak dapat belon free pulak. Berhempas pulas la saya mencari kat mana nak dapatkan belon tu. Hmm.. Takpelah. Asal awak duk diam sudah.

Selesai Isteri membuat pembayaran, saya terus nak tolak stroller straight ke pintu keluar. Tapi Isteri mengajak saya tawaf dulu, melawat booth-booth dalam sebelum keluar.

“Dengan ribuan orang yang membanjiri, awak nak redah masuk dalam jugak..? Tak payahlah..”

“Tapi bang, alang-alang kita dah sampai, kita masuk je la kejap. Pastu, kita balik lah nanti..”

Saya diam.

Membisu.

Tak kata apa-apa.

Selang beberapa saat, sambil memegang kening, saya menghela nafas. Panjang..

“Hmmmmmmmhhhhhhhh..”

Dia faham dan tahu yang saya sudah takda mood.

“Abang selalu macam ni. Dah la. Jom la balik..”

Helaan saya membantutkan kemahuannya. Dia bertindak spontan. Menarik handle stroller lalu ditolak tanpa menghiraukan saya. Dia keluar. Saya pun keluar. Dia bengang. Saya lagi bengang.

suami isteri4

Keadaan itu membuatkan saya panas. Rimas dan nak marah. Tapi semua tu saya tahan. Saya hanya membontotinya dari belakang. Saya biarkan dia menolak stroller sendirian.

Dengan keadaannya yang sarat mengandung, dia memimpin tangan kakak. Barang-barang baby, handbag gadjetnya dan beg anak diletakkan dalam stroller.

Kesian. Memang kesian.

Tapi kipas syaitan terlebih dahulu menyemarakkan api kemarahan saya daripada memberikan belas kasihan terhadapnya. Astargfirullah.. Menyesal sangat bila dikenang kembali. Huuu..

Dia berjalan menuju lif. Ditekannya button down dan kami ke AEON.

Setibanya di AEON, saya tinggalkan mereka di sana. Tanpa memberitahu ke mana saya ingin tuju, saya berlalu begitu sahaja. Ketika itulah, bisikan syaitan galak bersuara dalam hati saya. Katanya..

“Jika dia masih berkeras, kau tinggalkan aje dia. Biarkan dia balik naik teksi. Padan muka..!!”

Saya pergi. Tapi tidak jauh dari situ pun. Saya ke surau. Bertenang di bangku luarnya sambil kepala bersandar di dinding. Saya dongakkan kepala. Pejamkan mata. Dan mulut mula melafazkan kata-kata istighfar, memohon ampun dan bantuan dari-Nya.

“Astarghfirullah.. Astarghfirullah.. Astarghfirullah..”

Perlahan-lahan air mata saya mengalir dari alur tepi keduanya. Sedih. Sayu. Pilu. Hati saya begitu tersentuh.. Mengenangkan Isteri sukar memahami saya.

Pada masa tu, entah kenapa, tiba-tiba terlintas di fikiran saya kisah Mahatma Gandhi yang menghukum dirinya sendiri dek kerana anaknya tidak menepati janji. Dia merasakan dirinya adalah seorang ayah yang gagal apabila anaknya tidak menjadi manusia sejati.

Allah..!! Kisah itu terpalit pada diri saya. Sayalah yang bertanggungjawab menjadikan Isteri saya sebegitu. Mungkin cara saya mentarbiahnya belum sempurna. Semua itu tadi adalah salah saya bukan silap dia.

Sejenak selepas itu, saya berfikir untuk mencari mereka. Tetapi ego lelaki ini belum bersedia untuk tunduk mengakui kekhilafan sendiri. Hmm..

Setelah sedikit tenang, saya keluar. Berjalan menghampiri dinding kaca yang di bawahnya terdapat escalator. Tatkala memerhati gelagat seorang demi seorang yang lalu lalang, perhatian saya tertumpu pada sepasang suami isteri yang mempunyai dua orang anak.suami isteri5

Si suami mendukung kakak yang telah lena di bahunya. Manakala si ibu memegang adik yang bulat pipinya.

Saya teringat kakak.

Tak semena selepas itu, saya terdengar satu suara memanggil kuat panggilan saya.

“Di..”

Saya menoleh ke belakang. Tapi kelibat kakak tidak kelihatan. Ya Allah.. Perasaan rindu terhadapnya terus menyelubungi diri disertakan rasa bersalah terhadap Isteri.

“Apa yang telah aku buat ni..” Rintih saya separuh menangis

Saya seluk saku seluar. Mencari iPhone untuk menghubungi Isteri.

“Ciss.. Masa ni pulak kau nak habis bateri.. Macam mana ni..”

Saya buntu.

Nafas sekali lagi saya tarik dalam-dalam.

Bertenang.

Akhirnya, saya membuat keputusan untuk menunggu mereka sekitar 5 minit lagi. Jika tiada, saya akan berlari berkejar menuju kereta.

Setiap mereka yang lalu di hadapan saya, saya scan. Saya fokuskan mata hanya kepada dua warna. Merah dan turqoise. Ya. Itulah warna baju yang dipakai kakak dan Isteri.

“Bukan. Bukan. Bukan. Tu pun bukan. Yang tu pun bukan. Hahhh.. Sana, bukan jugak..”

Melilau saya mencari keduanya. Namun semuanya hampa. Pabila saya ingin melangkah memulakan larian, seolah datang satu ilham, mengarahkan saya untuk menoleh ke belakang sekali lagi. Dan ketika itulah, saya ternampak susuk tubuh Isteri sedang termengah-mengah menolak stroller, bersama kakak yang sedang relaks di dalamnya. Allah.. Syukur sangat pada-Mu ya Allah..

Saya segera mendapatkan mereka. Perasaan ego tadi tu saya buang jauh-jauh, pergi bersama serpihan-serpihan masa yang berlalu.

Saya ambil stroller dari tangannya. Saya galas handbag yang tersandang di bahunya. Saya pegang barang-barang yang dibimbitnya. Lalu dia menyuakan straw air coffee latte ke mulut saya. Saya minum. Selepas itu, kami berjalan bersama-sama dengan tangannya memaut erat lengan saya, seolah tiada apa yang berlaku. Oh!! Bahagianya saya rasa..

Kami berjalan menuju ke bawah. Mencari kerusi untuk berehat dan ruang legar untuk kakak bermain. Di situ juga kami makan roti dan menghabiskan baki-baki air yang tersisa.

“Abang.. Jom balik..” Isteri saya bersuara.

Saya masih diam. Tetapi hanya menjawab melalui perbuatan. Saya dapatkan kakak dan letakkan dia kembali di stroller.

Saya tolak stroller menuju escalator. Isteri yang mengikut di belakang, menyangka saya akan ke mesin auto untuk membuat pembayaran. Tetapi ternyata, jangkaannya silap. Saya sebaliknya menolak stroller untuk naik ke atas kembali.

“Jom, kita cari pampers new born baby..”

Tengok. Perancangan Allah. Cantik Dia aturkan semuanya. Saya yang tadinya dah tak sabar-sabar nak balik, kini menjadi orang pertama nak beli pampers baby.

Saya redah masuk sekali lagi. Dan Alhamdulillah, kami dapat beli 2 beg pampers dengan dapat diskaun lagi. Keluar tu, saya nampak ada pertunjukkan Transfomers kat bawah. Saya bawa kakak ke sana. Dia happy. Saya happy. Dan Isteri pun happy.

Selesai semuanya, barulah kami pulang.

Dalam kereta, Isteri dan anak tertidur keletihan. Saya memandang sayu wajahnya. Dan dalam perlahan saya berkata..

“Maafkan Abang Sayang.. Maafkan Abang atas ‘kekasaran’ yang Abang lakukan tadi..”

Saya kucup tangannya.

Setelah traffic light bertukar hijau, laju saya membawa keduanya bersama bahagia menuju destinasi cinta.

********************************************************

Aku baca balik kisah suami isteri ni, memang tak pernah boring, sebab sebagai seorang lelaki, aku tahu, terkadang melayan kerenah isteri perlukan tahap kesabaran yang tinggi.

Marah itulah yang perlu dikawal, biarpun terkadang terlepas, tetapi biarlah marah kerana Allah.

Isteri pun sama, belajarlah memahami suami, andai ada sesuatu yang kurang menyenangkan, tuturlah dengan nada keibuan. Ingat, “tutur”, bukan “membebel”, whoaa ~

Kalau dah gaduh pun, biarlah gaduh sekejap, ambil masa tenangkan hati, saling bermaafan, dan anggaplah tiada apa yang berlaku. Sebagai suami isteri, kenalah bertoleransi antara satu sama lain.

Nak bina mahligai ke syurga sebenarnya mudah, tetapi banyak dari kita yang menyusahkannya.

Yang dorang tahu, syurga malam jer, Whoaa~

Hot untuk suami isteri -> Rahsia Rumahtangga Bahagia! Klik Disini!

Ini juga ceriteranya

  • Bila Isu Memasak Dan Imam TimbulBila Isu Memasak Dan Imam Timbul Bharian.com.my Anda mesti pernah membaca isu perempuan tak pandai memasak ni kan? Lepas tu perempuan pun balas balik, lelaki kalau tak jadi imam, belum boleh kahwin. Dalam blog sudah […]
  • Jodoh Tertulis Di Langit Tapi Bukan Turun Dari LangitJodoh Tertulis Di Langit Tapi Bukan Turun Dari Langit Tajuk punya panjang gila, terbelit-belut lidah menyebut. Oh, persoalan jodoh. Sekarang lagi musim "kahwin", banyak jemputan untuk habiskan beras. Orang bujang paling suka bab ni, maksud […]
  • Tips Mendidik Anak Dari Saat LahirTips Mendidik Anak Dari Saat Lahir Setelah bergelar seorang "bapa", banyak artikel mengenai tips mendidik anak menjadi bahan bacaan di kala santai. Ok, ni tak betul, bila ada post di Facebook baru nak selak-selak isi […]
  • Pilihan Mak Vs Pilihan SendiriPilihan Mak Vs Pilihan Sendiri "Ish, kamu ni, macam ni kamu kata nak buat bini?" "Mak lebih berkenan dengan Farid Kamil dari Fahrin Ahmad kalau buat menantu" "Cubalah cari perempuan yang ada kerja, senang juga hidup […]
  • Tips Mencari Dan Menjadikan Lelaki Pendengar Yang BaikTips Mencari Dan Menjadikan Lelaki Pendengar Yang Baik Aku tahu, baik wanita berkahwin mahupun tidak di luar sana yang keluh kesah, kemurungan gara-gara lelaki atau suami mereka yang sukar mendengar dengan baik apa yang mereka sampaikan. […]

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Profil


Seorang penjawat awam muslim yang menjadikan dunia bloging medium berkomunikasi di dunia maya. Berasal dari negeri di bawah bayu, Sabah dan merupakan blogger separuh masa.

Comments

  1. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri..
    Tak pasal-pasal nak menyanyi :) .
    Perempuan memang macam tu, suka berkepoh. Kadang-kadang perlu dinasihat juga.
    Tapi kena cakap baik-baik sebab hatinya selembut tisu.
    Nice story.
    diana recently posted..Projek skodeng 2015

  2. Orang perempuan ni dia tak berapa bijak, jadi yang suami pun jangan la buat tak berapa bijak macam isteri..heheh..

  3. Berada di tempat2 kurang selesa adalah perkara yg semua orang tak suka tapi untuk yang tersayang kita kena rela berkorban perasaan… kegembiraan dia akan menutup ketidak selesaan yang kita rasa… bila dia happy kita akan ikut happy…
    Najib Ariyan recently posted..SYDNEY – PART 1

  4. memang asyik bila baca kisah kehidupan suami dan isteri, terima kasih kerana sudi mencoretkannya untuk saya baca bersama.
    ikhwan recently posted..Pilihan Kerjaya Selepas Keputusan SPM Diumumkan

  5. dah jadi resam rumah tangga..yang penting kena salaing memahami dan cuba berubah
    blogger lelaki recently posted..Malaysia Top 10 Best Blog 2015

  6. Isteri kadangkala membebel sebab penat. Suami pun kena ringan tulang tolong isteri. Kena bekerja sama baru harmoni rumah tangga
    emalinmohd recently posted..Bagaimana Cara Denggi Merebak?

  7. adat berumahtangga..gitulah. hehehe..yang penting, komunikasi yang berkesan, insyaALlah banyak perkara boleh settle. ^_^
    Oja Samid recently posted..Macam Mana Nak Atasi Rasa Takut Memandu?

  8. Sangat menginspirasi , artikel ini sangat baguslah…..
    ihsan recently posted..Cara Menghemat Baterai Smartphone Android Agar Tahan Lama

  9. susah nak faham orang perempuan ni
    paling penting kita sabar dan faham diri sendiri dulu
    TehR recently posted..Float Switch Untuk Tangki Air

  10. insaf baca entri ni. papepun kena sabar dalam melayari rumahtangga. kalau tak sabar, tu yang bercerai berai tu.
    MNH recently posted..KALAU TAK DAPAT SEMUA, SEDIKIT PUN JADILAH…

  11. Aretikz mana artikel baru nak baca haha.. Saje takde keje malam2 mengacau blog orang haha
    diana recently posted..Soho Home Decor Ideas

  12. kehidupan keluarga Rasul harus selalu menjadi teladan kita dalam berumah tangga, kisah yang menarik untuk dijadikan ibrah
    islam di dadaku recently posted..Adakah Zakat Profesi?

  13. Alhamdulillah…kisah yg mnarikk. Apepun trjadi jgn tngglkam bini kita braendirian

  14. Alahai bahagianya mereka. Gaduh tu perkara biasa. TApi cara kita menangani nya biarlah secara bijak bukan mengikut kata emosi. Dengarlah kata hati.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge
:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: