Touchdown Di Haneda, Ragam Warga Jepun Bermula!

Malam, terasa panjang sangat. Nak lelapkan mata punya main payah. Bermacam bayangan dalam otak tatkala kaki ini bakal menjejakkan kaki di Airport Haneda nanti. Tup tap tup tap, tengok jam dah jam 4.30 pagi. Haish, terpaksa bangun dah, bersiap nak ke KKIA (Kota Kinabalu International Airport). Mana tak nya, flight seawal jam 7 pagi. Aku […]

Baca

Prelude Kembara : Dugaan Ke Jepun

Bab dugaan ni, rasanya dialami oleh kebanyakkan traveller. Terutama sekali yang newbie macam aku. Acah-acah pakar, hakikatnya, inilah travel main belasah. Main redha jak. Aku ada cerita sebelum ni, dugaan pertama dua bulan menjelang sebelum travel, tiba-tiba daerah tempat aku bertugas dilanda wabak kolera. Sampai famous Beluran, gara-gara Pasar Ikan ditutup masa tu, walhal bertujuan […]

Baca

Kembara Jepun : Persediaan Dan Tips Ke Jepun

Tips ke Jepun? Eceh, ada hati nak bagi tips. Sejujurnya, ini merupakan artikel hutang yang aku nak kongsikan sebenarnya. Dah berkurun lama baru aku nak cerita serba sedikit travel aku ke Jepun hari tu. Tak Jepun lah sangat, sebabnya hanya area Tokyo yang dijelajah. InsyaAllah, bulan April tahun depan, akan menerjah kembali ke negara matahari […]

Baca

Chickaboo : Si Burung Unta Yang Menjadi Model Iklan Pelbagai Syarikat

Chickaboo Si Burung Unta Popular Viral dah kau ni chickaboo. Siapa sangka seekor burung unta ni menjadi famous hanya melakukan larian di lebuh raya. Kalau korang lari kat sana pun belum tentu dapat lawan dia ni. Yang masih blur siapa burung unta ni, tengok video : Power aura dia, sampai tahap jadi model iklan untuk pelbagai syarikat Perang […]

Baca

This Is Badang Story

Duduk berehat di beranda rumah, sambil melihat orang yang lalu lalang. Hari ini budak-budak dah balik sekolah, merasalah dorang hari pertama berpuasa di sekolah. Muka-muka keletihan terpampang jelas, tapi, ada juga muka segar, macam baru lepas minum milo asi tabur. Dua tiga ekor kumbang, Tak baik nak memfitnah bang! Eh? Siapa gerangan budak ni yang […]

Baca

Hidayahnya Menerjah Berpuluh Tahun Kemudian

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, maka daku menulis sambil mengimbua kenangan lalu. Eceh, lagak serius konon. Mengembau pun jadi mengimbua. Eh, Mengimboa. Mangimbou. Mengembek. Mengimbau! Keyboard ada auto correct gak ker? Kredit : Oatmeal Kira-kira dua minggu yang lalu, masa selak-selak Facebook, ada kawan sekolah rendah dah accept friend request. Punya lama sampai aku pun sendiri lupa yang […]

Baca

Oh Carwash

Masa : 03.00 Petang Lokasi : Carwash Keningau (Aku lupa nama carwashnya, haha) Gambar hiasan (g00gle) Area Carwash, nak cuci kereta yang dah sebulan berkuman-kuman di luar dan dalam. Cuaca panas memudahkan pencucian kereta, tanpa risau hujan akan turun yang hanya mensia-siakan tugasan si pencuci kereta. Macam biasa, asal aku cuci kereta, standard bawa bahan […]

Baca