Hidayahnya Menerjah Berpuluh Tahun Kemudian

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, maka daku menulis sambil mengimbua kenangan lalu. Eceh, lagak serius konon. Mengembau pun jadi mengimbua. Eh, Mengimboa. Mangimbou. Mengembek. Mengimbau! Keyboard ada auto correct gak ker? Kredit :¬†Oatmeal Kira-kira dua minggu yang lalu, masa selak-selak Facebook, ada kawan sekolah rendah dah accept friend request. Punya lama sampai aku pun sendiri lupa yang […]

Baca

Oh Carwash

Masa : 03.00 Petang Lokasi : Carwash Keningau (Aku lupa nama carwashnya, haha) Gambar hiasan (g00gle) Area Carwash, nak cuci kereta yang dah sebulan berkuman-kuman di luar dan dalam. Cuaca panas memudahkan pencucian kereta, tanpa risau hujan akan turun yang hanya mensia-siakan tugasan si pencuci kereta. Macam biasa, asal aku cuci kereta, standard bawa bahan […]

Baca

Telah Tertulis Untuk Menulis

Bersawang. Itulah satu fenomena bila mana sebuah blog lama tidak tertulis satu artikel pun. Entah mengapa jari-jemari ni rasa kaku nak menulis. Dibiarkan bersawang atas alasan, inikan laman sesawang? Menulis ni bukan bakat semulajadi aku. Biarpun dari zaman UPSR, hingga SPM, subjek Bahasa Melayu merupakan subjek yang takkan pernah mengecewakan aku (A konfom dalam genggaman, […]

Baca

Kegilaan Jepun Dan Kegilaan Kolera

Berkurun lamanya kegilaan aku tidak menghupdate blog. Dimanakah motibesi aku dulu? Semua gara-gara kegilaan terhadap dua perkara yang terjadi lalu menyebabkan tahap kemalasan berganda. Yakni seperti tajuk tu, kegilaan jepun dengan kegilaan kolera. Dari dulu lagi aku terasa nak pergi Jepun, secara logiknya, disebabkan aku membesar di samping Doraemon, Goku dan sealiran dengannya. Lepas tu […]

Baca

The Chronicle Of Gunting Kuku

Masa : Sepanjang zaman kebujangan Tempat : Rumah 1 Malaysia Malam-malam, hadap laptop, itulah rutin harian aku kalau dah santai. Main game memang kerja paling favret untuk otak bujang aku masa tu. Tapi entah perasaan apa yang meramaskan merimaskan terselit di jari jemariku. Rupanya, kukuku (macam pelik pula tulis ni) dah panjang. Nasib tiada part […]

Baca

Rumah 1 Malaysia

Rumah 1 Malaysia? Rumah 1 Malaysia merupakan rumah yang dikatakan rumah mampu milik bagi rakyat Malaysia. Namun, bukanlah rumah 1 Malaysia yang macam dalam gambar tu aku nak cerita, yang rumah 1 Malaysia ni, memang lain sikit. Itulah gelaran yang diberikan untuk rumah yang disewa oleh aku dengan kawan aku 5 orang, tak kira dari […]

Baca

Perlukah Baca Doa Bahasa Arab?

Tergelak aku baca cerita Ustaz Hasrizal masa dia di Mekah, dari buku Rindu Bau Pohon Tin. Alkisahnya waktu beliau sedang bertawaf, dia terdengar sekumpulan jemaah pada anggapan beliau seperti dari Pakistan sedang membaca doa. Seorang lelaki sambil memegang buku mengetuai bacaan doa sambil diikuti oleh kawan-kawannya di depan Kaabah. “Allahumma, akhrijna!” katanya. “Allahumma, akhrijna!” ulang […]

Baca