Kisah Suami Isteri Ini Boleh Mengalirkan Air Mata Anda

Kisah suami isteri ini pernah menjadi viral satu ketika dahulu. Aku ambil cerita ni dari page Karyawan Bisu, lalu aku tempekkan di page Segala Ceritera, lantas mendapat perhatian kebanyakkan pengguna Facebook, siap tag nama insan tersayang lagi. Dan aku terbitkan sekali lagi kisah suami isteri ini untuk renungan kita bersama, yang baik diambil, yang buruk […]

Baca

Tips Mendidik Anak Dari Saat Lahir

Setelah bergelar seorang “bapa”, banyak artikel mengenaiĀ tips mendidik anak menjadi bahan bacaan di kala santai. Ok, ni tak betul, bila ada post di Facebook baru nak selak-selak isi kandungan artikel, hehe. Tapi ada satu artikel yang cukup menarik perhatian daku tatkala itu, yakni melatih perkembangan otak anak terutama dari saat lahir, atau dalam usia 0-3 […]

Baca

Gambar-gambar Bapa Yang Awesome Melayan Si Anak

Menjadi seorang bapa merupakan satu cabaran yang besar berbanding si ibu yang lebih senang melayan telatah si anak, apatah lagi kalau menjadi bapa buat pertama kalinya (macam akulah). Gambar-gambar ini mungkin boleh menambah kreativiti bapa-bapa sekalian, untuk melayan anak-anak mereka, dan mungkin akan menjadi “bapa cute” lagi-lagi menjaga anak perempuannya! 1. Mengajar teknik-teknik push-up supaya […]

Baca

An Owl Story

“Ibu, ibu, kenapa ibu berdiam saja.” Si anak berusaha membangunkan ibunya yang telah terlena selama-lamanya akibat diracun. Kalaulah gajah itu berkata-kata, mesti banyak yang terdiam, tak pun pengsan. Gila gajah bercakap? Eh? Tajuk owl story, tapi, kenapa cerita pasal gajah? Burung hantu takkan bertukar jadi gajah? Owh my, its an old story, about an owl, […]

Baca

Aku Kagum

Aku Kagum

Aku kagum dengan Saidina Ali r.a, anaknya Hassan dan Hussein, Imam Abu Hanifah, Imam Syafie, serta para pejuang muslimin yang lain. Apa yang ku kagumi itu? Kerana zaman kecil mereka merupakan zaman penting, dan mereka telah dididik dengan agama dengan sebaiknya, menjadi pejuang terulung dalam sejarah Islam. Tapi kini? Kebanggaan ibu bapa adalah jika anak […]

Baca

1 Dolar 11 Sen

Sally, yang berusia 8 tahun, adalah anak sulung daripada dua beradik. Dia baru sahaja mengetahui yang adiknya, George, sakit dan perlu dan dibedah. Ibu bapanya yang berpendapatan rendah tidak mungkin mampu membiayai perbelanjaan pembedahan yang mahal itu, apatah lagi jaminan insurans kesihatan mereka sudah lama ditamatkan kerana tidak mampu membayar premiumnya. “Hanya doa dan keajaiban […]

Baca

Kisah Romantik Si Warga Emas

Kisah Romantik Si Warga Emas

Rumahtangga yang dibina hampir setahun itu makin bergoncang. Zairul dan Amy sudah tidak nampak arah tuju perkahwinan mereka. Ada sahaja benda yang digaduhkan. Zairul yang panas baran itu sering merasa tertekan dengan Amy yang sering memperlekehkan dirinya hanya kerana dia cuma bekerja sebagai despatch. Amy sememangnya anak orang senang, sebab itu dia sukar menjalani kehidupan […]

Baca