Antara Sabar Dan Mengeluh

sabar

Pada zaman dahulu ada seorang yang bernama Abul Hassan yang pergi haji di Baitul Haram. Diwaktu tawaf tiba-tiba ia melihat seorang wanita yang bersinar dan berseri wajahnya. “Demi Allah, belum pernah aku melihat wajah secantik dan secerah wanita itu,tidak lain kerana itu pasti kerana tidak pernah risau dan bersedih hati.” Tiba-tiba wanita itu mendengar ucapan […]

Baca

Cerpen : Pengubat Hati

doktor hati

Hujan lebat tidak menunjukkan tanda berhenti. Syuhada berpeluk tubuh sambil merenung di luar jendela. Gelap, itu sahaja yang mampu dilihatnya di luar. Hakikatnya, fikiran Syuhada melayang, memikirkan dirinya, perjalanan hidup yang penuh keperitan. “Mengapakah diriku menjadi sebegini rupa? Mengapakah hatiku tidak tenang biarpun ini keputusan yang ku inginkan? Bukankah keputusan ini pasti mententeramkan hatiku yang […]

Baca

Ceritera Gadis Tudung Labuh

Tudung Labuh

Artikel yang saya dapat dari Facebook yang diambil dari majalah Solusi. So, renung-renungkan dan selamat beramal, hehe. Aku tidak mahu berbicara panjang tentang kewajipan menutup aurat. Apa yang ingin kukongsi di sini adalah tentang beberapa peristiwa dalam hidupku yang membuatkan aku berasa tudung labuh itu benar-benar istimewa. Allah banyak kali menyelamatkan dan memudahkan urusanku dengan […]

Baca

Hadiah Buat Putera Dan Puteri

present blue

Jarang-jarang buat update masa petang-petang ni. Tetiba muncul entri sal hadiah. Adakah blog ini ingin membuat GA? Yezza, nak buat GA, tapi nanti-nanti dulu, ahakz. Entri ini timbul tatkala diri ini sedang melihat Facebook Ustaz aku dulu kat sekolah. Dia bagi hadiah tau, hadiah yang paling bermakna sekali. Hadiah tu dia tulis kat status Facebooknya […]

Baca

Jenis Manusia Yang Didoakan Malaikat

Jenis Manusia Yang Didoakan Malaikat

Yezza ~ Pagi-pagi sudah buat double peppermint post. Yang ni memang terniat nak post pas Subuh, ala-ala tazkirah Subuh la kan, biarpun aku ni bukan pandai tazkirah, har3x~ Yang penting, ada juga perkongsian melalui rakan facebookers saya. Wokey, benda baik jangan diberi lama orang cakap, sama-sama lah kita bermuhasabah diri untuk menjadi golongan manusia yang […]

Baca